Parcul Natural Văcărești, cel mai mare parc natural urban din Europa, a primit aviz de înfiinţare
După mai bine de 5 ani de lobby din partea asociaÈ›iilor pentru protecÈ›ia mediului, printre care È™i "Let`s Do It, Romania!", Guvernul României, prin Ministrul Mediului, Apelor È™i Pădurilor, Cristiana PaÅŸca Palmer, au dat astăzi avizul de înfiinÈ›are a Parcului Natural VăcăreÈ™ti.
Această decizie istorică pentru BucureÈ™ti È™i România va însemna că zona care adăposteÈ™te în acest moment peste 97 de specii protejate va avea instituit regimul de protectie si de conservare. Parcul Natural VăcăreÈ™ti va deveni, astfel, cel mai mare parc natural urban din Europa.
Proiectul de a pune sub protecÈ›ia legii È™i a administra pe principii ecologice o oază de natură formată spontan în 25 de ani în centrul Capitalei a demarat în anul 2012 după publicarea articolului „Delta dintre blocuri” în numărul din mai al revistei National Geographic.
Articolul, semnat de Cristian Lascu ÅŸi Helmut Ignat, a dezvăluit publicului larg biodiversitatea locului È™i a lansat ideea de parc natural categoria V IUCN pentru “groapa” VăcăreÈ™ti.
Campania a continuat prin eforturile unui grup de experÈ›i È™i activiÈ™ti de protecÈ›ia mediului - Cristian Lascu, Helmut Ignat, Florin Stoican, Dan Bărbulescu, sprijiniÈ›i de patru organizaÈ›ii – Kogayon, National Geographic România, AsociaÈ›ia SalvaÈ›i Dunărea È™i Delta È™i Ecopolis.
AceÈ™tia au mobilizat resurse, specialiÈ™ti È™i know – how întocmind în anul 2013 Studiul de fundamentare È™tiinÈ›ifică pe baza căruia Academia Română a recunoscut importanÈ›a È™i valoarea de patrimoniu a ecosistemului VăcăreÈ™ti.
Membrii grupului de iniÈ›iativă - oficializat în anul 2014 ca AsociaÈ›ia Parcul Natural VăcăreÈ™ti, au realizat un lobby continuu È™i transparent, prin mijloacele specifice demersului civic: numeroase expoziÈ›ii de fotografie, conferinÈ›e pe teme de protecÈ›ia mediului È™i urbanism, acÈ›iuni de teren cu voluntari, distribuirea de broÈ™uri È™i alte materiale de informare, comunicare publică pe site-urile de socializare.
AcÈ›iunilor de comunicare publică s-au adăugat numeroase întâlniri de lucru cu funcÈ›ionari publici sau demnitari de rang înalt din Ministerul Mediului, Primăria Generală È™i Primăriile de Sector.
Parcul Natural VăcăreÈ™ti include 190 de hectare de spaÅ£iu verde È™i este casa a 97 de specii de păsări (45 specii aflate în diferite faze de protecÈ›ie) È™i mamifere ca: vidra (specie protejată), vulpe, nevăstuică, enot. De asemenea, aici se găsesc È™i alte specii precum È›estoasa de uscat È™i È›estoasa de apă.
De-a lungul anilor, zona a reusit sa se conserve într-un mod extraordinar, în ciuda amenințărilor ivite la tot pasul. Cele mai mari provocări au venit de la oameni, din cauza pescuitului ilegal în lacuri, inclusiv cu plasa electrică, a incendiilor devastatoare, sau din cauza cantităților uriaÈ™e de deseuri, care dăunează atât păsărilor, care pot confunda deÈ™eurile cu hrana, cât È™i faunei.
Preluat de pe realitatea.net
Accesări: 9988