O noua specie de pasare salbatica, descoperita in Romania
Specialistii Societatii Ornitologice Romane (SOR) anunta ca Romania are o noua specie de pasare salbatica. Este vorba despre muscarul semigulerat, specie care deja cuibareste in tara noastra. Despre aceasta specie se credea ca apare in Romania doar accidental.
Muscarii sunt pasari mici si prind insecte din zbor, isi construiesc cuiburile in scorburi, unde depun intre patru si noua oua. Este o specie clocitoare in sud - estul Europei, in Bulgaria si in Grecia. Este strans inrudit cu doua specii care se regasesc in fauna Romaniei, muscarul negru si cel gulerat. Spre deosebire de cel negru, muscarul semigulerat are mai mult alb pe aripi si pe coada, pe frunte si pe partile laterale ale gatului, potrivit SOR.
"Prima observatie a acestei specii a avut loc in anul 2010, cand Laurentiu Petrencu si ornitologul elvetian David Marques au gasit si inregistrat cantecul unui mascul in Padurea Babadag din judetul Tulcea. Cand un mascul canta, o face pentru a atrage partenere sau pentru a-si delimita teritoriul, deci s-a considerat ca este posibil sa cuibareasca. Dar ornitologii nu au gasit femela, iar masculul a disparut din zona dupa cateva zile, dar nu inainte de a fi surprins in fotografii de biologul Sebastian Bugariu", spun specialistii SOR.
Urmatoarea observatie a speciei a avut loc in 2015. In primavara, pe perioada migratiei, au fost doua semnalari ale speciei ï¿¢ una la Vadu (Szabo Jozsef si Ambrus Laca) si una la Eforie Sud (Ciprian Fantana si Dorin Damoc). Apoi, a fost descoperita o pereche, in judetul Olt, in padurea Resca, potrivit sursei citate.
"Tocmai terminasem de efectuat monitorizarile in doua suprafete de proba pentru un proiect de calculare a indicelui populatiilor de pasari specifice terenurilor agricole din judetul Olt, cand, impreuna cu Szabo Jozsef, am intrat in padurea Resca. La un moment dat am auzit un cantec. Era clar cantec de muscar, dar a provocat o scurta discutie privind identificarea, deoarece nu se potrivea nici pentru muscarul gulerat (Ficedula albicollis), nici pentru muscarul negru (Ficedula hypoleuca). In scurt timp, am gasit pasarea - era un mascul de Ficedula semitorquata, teritorial, care canta langa o mica scorbura. Imediat, a aparut si femela.
Am facut publica observatia noastra si mai multi ornitologi din SOR si de la Grupul Mivus au mers apoi si au monitorizat locul. Perechea era acolo, vizitau cavitatea din arbore, deci era un indiciu extrem de puternic ca au cuib. Anul acesta, in 2016, am mers din nou la locatia pe care o stiam si am gasit masculul, canta langa aceeasi cavitate ca in 2015, dar si inca o alta pereche la o distanta de circa 300 de metri. Din punctul nostru de vedere, sunt destule dovezi ca aceasta specie sa fie inclusa pe lista speciilor de pasari cuibaritoare din Romania ", a spus Ciprian Fantana, directorul de conservare al SOR.
O alta noutate pentru Romania, in 2016, a fost pescarusul cu aripi albe. "Un exemplar din aceasta specie, care cuibareste in Groenlanda, a ajuns accidental in Romania. Pasarea a fost observata de coordonatorul SOR Brasov, Dan Ionescu, la Dumbravita pe data de 13 ianuarie. Pescarusul a stat aici doar cateva zile, apoi a plecat", potrivit SOR.
Preluat de pe hotnews.ro
Accesări: 10282