Categoria părinte: Resurse Publicat: Joi, 11 Octombrie 2018 Tipărire

Premiul Nobel pentru economie din acest an a fost acordat economiștilor William Nordhaus și Paul Romer pentru munca lor în domeniul creșterii durabile. Cercetările economiștilor americani se concentrează asupra modului în care schimbările climatice și tehnologia au afectat economia, potrivit BBC.

Academia Regală a Științelor din Suedia a declarat că au abordat “unele dintre cele mai urgente întrebări” ale noastre legate de modul în care se poate obține o creștere durabilă.

Duo-ul va primi nouă milioane coroane suedeze. Prof. Nordhaus, de la Universitatea Yale, a fost prima persoană care a creat un model care descrie interacțiunea dintre economie și climă, a spus academia. Prof. Romer, de la Școala de Afaceri Stern din Universitatea din New York, a arătat că forțele economice guvernează dorința firmelor de a produce noi idei și inovații.

“Constatările lor au lărgit semnificativ domeniul de aplicare al analizei economice prin construirea de modele care explică modul în care economia de piață interacționează cu natura și cunoștințele”, a spus academia în declarație.

Prof. Romer a acuzat controverse la începutul acestui an, când a demisionat în funcția de economist-șef al Băncii Mondiale după doar 15 luni de la locul de muncă. El a susținut că clasamentul Chile într-un raport “Doing Business” urmărit îndeaproape ar fi putut fi manipulat din motive politice de către președintele socialist Michelle Bachelet. A venit pe fondul rapoartelor că economistul a intrat în conflict cu colegii de la Word Bank în legătură cu o serie de probleme, inclusiv despre cultura organizației și despre utilizarea gramaticii de către economiști.

Comentând premiul, Prof. Romer a declarat reporterilor: “Cred că mulți oameni au impresia că protejarea mediului înconjurător va fi atât de costisitoare și atât de dificilă încât ei vor să ignore [acest lucru]. Dar putem să facem progrese absolut substanțiale în protejarea mediului și să facem acest lucru fără a renunța la șansa de a susține creșterea economică”.

Preluat de pe: green-report.ro

 

Print Friendly, PDF & Email

Sustinem