Categoria părinte: Resurse Publicat: Marți, 07 Iunie 2016 Tipărire

"Ne-am obiÈ™nuit, din păcate, în ultimii ani, cu ideea că Ministerul Mediului, Apelor È™i Pădurilor, este singura instituÈ›ie care poartă responsabilitatea pentru un mediu sănătos È™i curat la noi în È›ară. Nimic mai fals! Atât legislaÈ›ia românească, dar È™i cea europeană evidenÈ›iază clar că implementarea normativelor de protecÈ›ia mediului este atributul autorităților locale, adică exact al celor pe care Dumneavoastră trebuie să îi alegeÈ›i astăzi! Fie că vorbim despre managementul deÈ™eurilor în localități, despre îmbunătățirea calității aerului, întreÈ›inerea È™i extinderea spaÈ›iilor verzi, calitatea apei potabile, creÈ™terea eficienÈ›ei energetice a clădirilor, construcÈ›ia de piste de biciclete È™i reÈ›ele de transport urban ecologic, managementul traficului rutier — toate acestea intră în atribuÈ›iile primăriilor È™i ale consiliilor judeÈ›ene", a spus Cristiana PaÈ™ca Palmer.

Ea a precizat că ministerul pe care îl conduce are responsabilitatea de a elabora legislaÈ›ia È™i de a aloca resursele necesare, dar pârghiile pentru implementarea măsurilor se află la autoritățile locale È™i a menÈ›ionat că, după ce anul trecut tematica de mediu a È›inut capul de afiÈ™ al agendei internaÈ›ionale, se aÈ™tepta ca aceasta să fie o preocupare centrală a campaniei electorale.

"Ministerul Mediului, Apelor È™i Pădurilor are responsabilitatea de a elabora legislaÈ›ia de mediu, de a aloca resursele necesare È™i de a se asigura că legislaÈ›ia este respectată. Însă pârghiile pentru implementarea tuturor măsurilor, al cărui obiectiv final este îmbunătățirea calității mediului, È™i implicit a vieÈ›ii fiecăruia dintre noi, se află la autoritățile publice locale. Mă aÈ™teptam ca, după ce tot anul trecut tematica de mediu a È›inut capul de afiÈ™ al agendei internaÈ›ionale, culminând cu adoptarea istoricului Acord de la Paris privind lupta împotriva schimbărilor climatice, tematica mediului, È™i mai ales legătura dintre mediu È™i dezvoltare, aÈ™a cum este ea promovată în conceptul de 'economie verde' È™i 'economie circulară', să fie o preocupare centrală a actualei campanii electorale", a afirmat PaÈ™ca Palmer.

Ministrul Mediului a subliniat, totodată că nu poate să nu remarce o lipsă de viziune È™i de conectare la problematica de mediu la candidaÈ›i care promit taxe zero la serviciul de salubritate pentru cetățeni, asta în condiÈ›iile în care, la capitolul colectării selective È™i reciclării deÈ™eurilor municipale, România se situează pe ultimele locuri în Europa.

"Suntem cu toÈ›ii de acord că reciclarea trebuie să înceapă din casa fiecăruia dintre noi È™i, în acest context, cred că soluÈ›ia corectă ar fi taxe zero pentru cei care colectează selectiv È™i taxe semnificative pentru acei cetățeni care nu o fac. Iată doar un exemplu de măsură ce ar trebui adoptată de administraÈ›ia locală È™i care ar putea descuraja astfel colectarea neselectiva, ar da un imbold industriei de reciclare, È™i ar contribui la atingerea È›intelor de reciclare pe care România È™i le-a asumat prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană", a explicat ministrul Mediului.

Ea a reamintit că ministrul Fondurilor Europene vorbea recent despre riscul de a pierde 187 de milioane de euro, fonduri europene aflate la dispoziÈ›ia Municipiului BucureÈ™ti È™i făcea apel la noua echipă care va prelua Capitala, să facă o prioritate din atragerea acestor sume. O bună parte din aceÈ™ti bani se referă la creÈ™terea eficienÈ›ei energetice care, pe lângă creÈ™terea confortului È™i reducerea costurilor, aduce È™i importante avantaje de mediu.

La rândul său, Cristiana PaÈ™ca Palmer a făcut apel la Primăria BucureÈ™ti să accelereze construirea infrastructurii de biciclete a Capitalei, pentru care Ministerul Mediului, Apelor, È™i Pădurilor a alocat 10 milioane de euro încă din 2014, bani care sunt încă nefolosiÈ›i de către Primărie È™i È™i-a exprimat speranÈ›a ca noul primar General al Capitalei să facă o prioritate din acest deziderat, deÈ™i nu l-a auzit pe niciunul dintre candidaÈ›i vorbind despre asta în campania electorală pentru BucureÈ™ti.

"În opinia mea, nu este nevoie de o zi anume pentru a sărbători natura È™i ceea ce ne oferă mediul în care trăim-acest lucru ar trebui să se întâmple în fiecare zi, pentru că mediul ne oferă tot ceea ce avem mai de preÈ› — adică viaÈ›a! Însă astăzi acest lucru este poate mai important că niciodată, întrucât putem alege să punem mediul pe agenda publică locală. AÈ™adar, să alegem împreună mediul È™i să cerem, în primul rând de la fiecare dintre noi, È™i apoi celor care ne reprezintă, să fie conÈ™tienÈ›i că natură nu este un dat È™i nici o resursă inepuizabilă, ci este responsabilitatea noastră, a tuturor! În această zi — a mediului È™i a alegerilor locale-să alegem înÈ›elept, cu conÈ™tiinÈ›a faptului că totul depinde de noi! De fiecare dintre noi, nu doar de Guvern, autorități, È™i clasa politică. Numai atunci când acest lucru va fi înÈ›eles È™i asumat de fiecare român È™i româncă, vom vedea o transformare cu adevărat pozitivă în societate", îÈ™i încheie ministrul Mediului mesajul de pe Facebook.

Preluat de pe agerpres.ro

Print Friendly, PDF & Email

Sustinem