Ghințura galbenă

Categoria părinte: Resurse Categorie: Flora si fauna Publicat: Marți, 05 Noiembrie 2013 Tipărire Email

flori din carpati 34 20140623 1466534616Ghințura Galbenă, denumită științific Gentiana Lutea, este o plantă ierboasa perenă din familia Gentianaceae. Este o plantă rezistentă la ger, ce apare în floră spontană mai ales pe soluri calcaroase, îngrășate, a cărei tulpină tubulară neramificată poate atinge o înălțime ce variază între 40 și 100 cm;  la baza plantei, sub pământ, se află un rizom orizontal gros de aproximativ 2-3 cm şi numeroase rădăcini lungi pînă la aproximativ 90 cm; frunzele de culoare verde-albăstrui sunt aşezate în perechi opuse, imediat sub florile mari galbene grupate în buchete ce pot avea până la 3 cm; fructul este format dintr-o capsulă conică ce conţine seminţe de culoare brună.

Această plantă preferă lumina directă astfel că o putem găsi pe pante luminate ale lanțului montan carpatic spre exemplu în Ceahlău, Rodna, sau Munții Bucegi.

Este declarată monument al naturii dar a fost trecută și în cultură, fiind cultivată pentru acțiunea sa farmacologică: stimulează secrețiile salivare și gastrice, antihelmintic (combaterea viermilor intestinali), coleretic-colagog (stimulează secreția biliară), antipiretic (combate febra) și antimalaric.

Culegerea sa intensă pentru întrebuințarea în terapii naturiste, dar și ritmul de creștere foarte încet al plantei (Ghințura galbenă înflorește odata la 10 chiar 20 de ani, iar durata sa de existență este de aproximativ 60 de ani) au dus în timp la scăderea drastică a exemplarelor acestei plante.

În anexa 9 a legii 345/2006 pentru ”modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 236/2000 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice”  Ghințura galbenă apare pe ”Lista Roşie a plantelor superioare din Parcul Natural Bucegi” în categoria plantelor vulnerabile fiind posibil să fie trecută în categoria plantelor aflate în pericol de extincție ”in viitorul apropiat dacă factorii cauzali continuă să acționeze”.

Bibliografie: Monografie, Munții Ceahlău – M. G. Albota, 1992
Ghidul plantelor medicinale uzuale- Florentin Craciun, RECOOP, Bucuresti, 1988
 

 

Accesări: 9272
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem