Creasta Muntilor Leaota
Loc de pornire: Manastirea Adorimirea Maicii Domnului, Runcu
Capat: DN 73, in marginea comunei Fundata
Durata:9-11 ore (2-2.5 ore pana sub Romanescu, 4- 5 ore pana in varf, 7-8 ore pana in Curmatura Fiarelor)
Dificultate: traseul nu prezintă dificultăţi deosebite, afară de cele legate de distanţă şi diferenţele de nivel
Diferenta pozitiva: 1867m
Diferenta negativa: 1676 m
Marcaje: banda albastra până în Curmătura Fiarelor, bandă roşie până la Fundata
Traseul urmăreşte culmea principală a masivului, pe direcţia sud-nord. În condiţii meteo bune nu pune probleme deosebite de orientare, lucru dificil, însă, dacă acestea se schimbă. Marcajul este ca şi inexistent, cele câteva semne bandă albastră, fiind prezente în partea sudică. Totuşi, în situaţii problemă, există numeroase posibilităţi de retragere, datorită drumurilor pastorale ce se desprind pe muchiile laterale. Prezenţa stânelor, unele foarte aproape de culme, constituie un alt factor de siguranţă, putând fi folosite pentru refugiu din calea elementelor.
Am ales ca loc de pornire al acestui traseu Manastirea Adormirea Maicii Domnului, situata la 9 km de centrul Comunei Runcu, unde se poate ajunge din Fieni, pe DJ 712A, cu maşina personală sau cu una din cursele regulate ce pleacă de la Fieni, din apropierea gării. Eventual, se poate negocia cu taximetriştii din localitate, care, contra cost, vă vor duce până la mănăstire. Este de preferat aceasta varianta, pentru a nu avea grija masinii, având în vedere că traseul se termină în DN 73, în comuna Fundata.
Am ales ca loc de pornire al acestui traseu Manastirea Adormirea Maicii Domnului, situata la 9 km de centrul Comunei Runcu, unde se poate ajunge din Fieni, pe DJ 712A, cu maşina personală sau cu una din cursele regulate ce pleacă de la Fieni, din apropierea gării. Eventual, se poate negocia cu taximetriştii din localitate, care, contra cost, vă vor duce până la mănăstire. Este de preferat aceasta varianta, pentru a nu avea grija masinii, având în vedere că traseul se termină în DN 73, în comuna Fundata.
În fata mănăstirii se găsesc o troiță nouă, cu acoperiș si, ceva mai sus, o cruce de piatră veche. Trecem pe lângă ele pe drumul forestier care se bifurcă puţin mai sus. Alegem varianta din dreapta, care urcă. Drumul descrie în prima parte o serie de serpentine destul de largi printr-o padure înaltă de fag. De-a lungul traseului, pana la Cabana Leaota, depăşim mai multe bifurcaţii, având grijă să rămânem pe drumul cel mai bine conturat. Marcajul, prezent foarte rar, pe copaci, ne confirma alegerea corecta. Dupa circa o oră de la pornire ajungem în faţa Cabanei Leaota (1 370 m ). Momentan aceasta poate fi folosita ca refugiu turistic, aflandu-se in parasire. Mai departe, continuam pe drumul ce urca din partea nordica a cabanei prin padure si, în 15 minute, ajungem lângă stâna de sub Vf. Românescu. Poteca urcă în marginea pădurii, trece peste o curmătură și iese pe fața estică a muntelui Românescu dupa 1.5 - 2 ore de la plecare. Din acest punct, către sud-vest se poate ajunge prin Muchia Marginea Domnească în Valea Dâmboviței, la Cetățeni.
Mai departe, spre vârful Leaota, urmăm către nord linia crestei pe drumul forestier ce ne însoțește până în Curmătura Tâncavei. Pentru parcurgearea pe timp de iarnă este mai prudent să urmărim direct linia crestei. Un plus de atenție este necesar și în condiții de orientare nefavorabile, pentru că drumul forestier are mai multe bifurcații. Alegerea drumului de car în locul potecii, care merge de-a dreptul pe culme, oferă mai multe avantaje, chiar dacă, astfel, ocolim vârfurile din culmea sudică. După aproximativ o oră de la ieșirea în creastă, trecând pe lângă vârfurile Frumușelul și Vaca, ajungem în Curmătura Tâncavei, loc în care, pentru a urca pe vârf vom părăsi drumul, alegând urucșul direct. Din acest punct, către vest, există o bifurcație a drumului ce coboară în Valea Bădeni. Etapa următoare este cea mai dificilă din traseu, necesitând, timp de o oră, un efort asiduu pe o pantă accentuată. Satisfacția este, însă, pe măsură, pentru că, la capătul urucșului, ne vom afla în punctul cel mai înalt pe o distanță de zeci de kilometri. Privirea răzbate nestăvilită departe peste Subcarpați, spre sud. Spre vest și nord vest se așterne culoarul Rucăr-Bran, dincolo de care se înalță masivii Iezer-Păpușa și Piatra Craiului. Spre răsărit, Bucegii își urcă cetatea de piatră spre înalt.
În cazul în care, din varii motive ne dorim retragerea din creastă, există două posibilităţi. Spre est, urmând culmea Răteiului, marcată cu cruce roşie putem coborî în Valea Brătei. Spre vest, pe muchia Vâja(prima ce se desprinde din creastă, la circa 2-300 m de vârf) se poate coborî în Valea Bădeni, urmărind traseul marcat cu punct albastru.
Pentru parcurgerea culmii principale, continuăm spre nord, luând ca reper Curmătura Fiarelor. Sectorul următor are o orientare nord-estică, urmărind panta, destul de înclinată, a Muntelui Mitarca. Odată coborâţi în şa, intrăm în sectorul cel mai dificil din punct de vedere al orientării pe vreme nefavorabilă. Pentru a evita neplăcerile, vom încerca să urmăm cât mai aproape linia culmii.
Trecând de Mitarca, peste mai multe şei aflate la marginea pădurii,lăsăm pe stânga Culmea Cumpărata Crucii, prin care se poate ajunge, urmărind traseul xxx în Valea Caselor şi, apoi, în Dragoslavele. Privind înapoi, spre vârf, observăm urmele glaciaţiunii pe faţa nordică a sa - singurul circ glaciar din Munţii Leaota.
Urmând muchia, trecem pe Muntele Secările, urcând vârful sudic. Coborâm într-o şa împădurită şi, cu grijă să nu rătăcim către dreapta, spre Piatra Albă, urcăm către Secărea Mare. Mai nou, în zonă a fost deschis un drum ce urmăreşte traseul nostru o bună bucată. Ajunşi în Curmătura Fiarelor, dupa 2-2.5 ore de pe Vf. Leaota, avem posibilitatea de a parcurge către est Culmea Nordică a Leaotei, pe traseul spre Vama Strunga din Bucegi, marcat cu bandă roşie.
Noi vom coti spre stânga, către nord-vest, pe Şleaul Mândrului. După 15 minute, intrăm în pădure, lasând pe stânga drumul pomenit anterior. Poteca, bine conturată şi marcată bine, pe copaci, coboară continuu, astfel că dupa 1.5-2 ore ajungem în marginea satului Fundăţica. De aici până la Fundata ajungem în circa o jumătate de oră.
Mai multe poze, aici.
Accesări: 9521