Orientarea cu ajutorul marcajelor
Marcajul turistic din teren este un mesaj al unui om catre alt om. Realizarea lui a cerut eforturi deosebite. El este pus anume pentru a da siguranta drumetilor ca se afla pe drumul cel bun si ca va ajunge cu siguranta la destinatia propusa.
În teren avem urmatoarele sisteme de marcaje:
- marcaje în grup, care au initial un parcurs comun, dupa care semnele se ramifica succesiv pe diferite trasee;
- marcaje centrifuge, cu semne care se despart chiar de la pornire pe trasee diferite;
- marcaje în circuit, care au acelas punct de plecare si sosire;
- marcaje cu ax comun, care au un traseu principal "magistrala" (în general traseu de creasta) din care se ramifica mai multe trasee secundare;
- marcaje pentru trasee dus - întors.
Marcajele din hartile turistice si din teren (Muntii Carpati) sunt figuri geometrice regulate de patru feluri: banda verticala (dreptunghi), crucea (cu brate egale), triunghiul (echilateral) si punctul (cercul); toate realizate în trei culori: rosu, galben si albastru si încadrate pe fond alb.
Atentie la alte marcaje realizate de lucratorii forestieri sau de topografi care pot induce in eroare ! Ca semn distinctiv, acestea nu sunt incadrate de fond alb.
Marcajul, aplicat prin vopsire pe trunchiurile copacilor, stânci, pietre, este astfel realizat încât din dreptul unuia sa se poata vedea urmatorul, fara a face exces de marcaje, acolo unde poteca de urmat este clara si fara ramificatii. Mai sunt trasee în care aceste conditii nu sunt îndeplinite din diverse motive si pun la încercare cunostintele de orientre ale turistilor.
În zone defrisate sau în golul alpin unde nu exista suport (trunchiuri de copaci) sau unde suportul (pietrele) poate fi acoperit (cu zapada), semnul turistic este marcat pe stâlpi (piloni metalici cu paleta) de orientare. Pilonul este vopsit pe portiuni, în dungi alternative de 30 cm latime, în alb, galben sau portocaliu si negru, spre a fi usor vizibil si de reperat, iar pleta de fond alb poate contine unul sau mai multe marcaje, orientate cu fata spre sensul de mers.
Indicatoarele de trasee montane sunt:
- de directie (simple si duble). Sagetile indicatoare de directie vor mentiona: obiectivul cel mai apropiat, timpul de mers pâna la acesta si semnul de marcaj. Sageta, de fapt o placa metalica în forma de sageata indica prin pozitia în care este orientata directia de urmat. Unele contin si sigla SALVAMONT, care indica faptul ca te aflii într-o zona "patrulata" de echipele acestei organizatii. Referitor la aceste patrulari e bine de stiut zona în care ele actioneaza, de exemplu:
- serviciul public judetea Salvamont Brasov actioneaza în masivul Postavarul (muntii Bârsei) - pârtiile de schi; Plaiul Foii; vârful Cristianul Mare; valea Timis si valea Seaca - Cheia;
- serviciul public municipal Salvamont Brasov actioneaza pe pârtiile de schi Clabucet, Gârbova, Pârâul Rece, valea Azuga si în vârful Steviei, vârful Piatra Mare, cascada Tamina, Trei Brazi, Pârâul Rece, Diham, Pichetul Rosu;
- de traseu.Tablele indicatoare montate în punctele de convergenta (raspântie) a mai multor trasee turistice montane vor cuprinde informatiile: semnele de marcaj, directiile de mers, timpul (de parcurs) si altele speciale (drum periculos, caderi de pietre). Pe traseele montane se pot întâlni si table de avertizare pentru protejarea rezervatiilor de flora si fauna sau pentru pericole ce le pot reprezenta: o prapastie, declansarea avalanselor (în noiembrie, decembrie, ianuarie si februarie) sau a lavinelor (în martie, aprilie sau mai) etc.
- de documentare, vor contine informatii despre traseele turistice montane marcate si principalele puncte de interes.
La cabane exista în general, pentru orientarea drumetilor un panou-harta cu schita traseelor din împrejurimile cabanei (sau ale statiunii), care ar trebui sa reprezinte o parte mai detaliata a unei harti turistice.
Pe cele trei feluri de indicatoare enumerate mai sus vor fi trecute si simbolul dificultatii drumetiei si anume:
A = pericol de Avalansa;
C = Cornise pe traseu;
D = Dificultati alpine (pasaje, saritori);
M = conditii Meteo care pot influenta substantial parcursul;
O = Orientare dificila;
P = Panta mare si alunecoasa.
Tablele toponimice, sunt indicatoare pentru: lacuri, râuri, monumente ale naturii, vârfuri de munte, sei importante, alte obiective culturale si de interes turistic. Acestea sunt:
- pentru lacuri si râuri (cu litere de culoare alba pe fond de culoare albastra);
- pentru monumente ale naturii (cu litere de culoare neagra pe fond de culoare galbena);
- pentru alte obiective de interes turistic (cu litere de culore neagra pe fond de culoare alba).
Pe munte distantele sunt exprimate în ore sau fractiuni de ore si nu în km; exceptie facând doar portiunile de drum forestier care întâmplator intra în traseul ales.
Timpul de mers se calculeaza astfel:
- pe teren plat si pante mici 4 km/h (ora);
- în urcus, pe poteca amenajata 350 m diferenta de nivel/h;
- în urcus, pe poteca neamenajata 250 m diferenta de nivel/h;
- în coborâre, pe poteca amenjata 450 m diferenta de nivel/h;
- în coborâre, pe poteca neamenajata 400 m diferenta de nivel/h.
Conditiile meteo nefavorabile pot marii timpul parcurgerii traseului cu 50 %, precum tot asa, antrenamentul si o conditie fizica buna pot sa-l reduca. Atentie, întotdeauna în calcule sa includeti si o rezerva de timp !
Timpul mentionat pe sageata indica durata unui parcurs cu mers obisnuit, fara opriri mai mari de 5 minute dupa fiecare ora de mers. În cazul în care apar doua valori (ex. 3 - 3 1/2 ore), diferenta de 1/2 ora este decalajul dintre un drumet antrenat si unul mai putin antrenat sau dintre o deplasare în conditii atmosferice normale si una cu ploaie, vânt etc. Atentie, deteriorarea sau schimbarea directiei acestui semn este o gluma proasta, care poate costa viata celui care urmeaza !
Accesări: 13435