Categoria părinte: Resurse Publicat: Joi, 08 Mai 2014 Tipărire
2. Astragalus peterfii din Suatu

O plantă unică în lume este Astragalus peterfii, care crește doar pe dealurile înierbate din jurul comunei Suatu, din județul Cluj. Planta cu flori galbene este cunoscută de localnici sub denumirea de lintea pratului. Planta este considerată o minune a naturii, iar biologii nu își explică miracolul prin care a reușit să supraviețuiască. ”Cel mai probabil, această plantă este un relict postglaciar”, scrie biologul George Munteanu. Localitatea Suatu este situată la circa 26 de kilometri depărtare de Cluj-Napoca. Turiștii care merg în Suatu pentru a admira miracolul reprezentat de floarea cu petale gălbui pot să viziteze și vechea biserică unitariană. Aceasta a fost ridicată în secolul al XIII-lea, pe vremea ­cruciadelor, și inițial a servit drept lăcaș de cult comunității romano-catolice. După ce a fost preluată de unitarieni, picturile medievale au fost acoperite cu un strat de var, pentru că această religie derivată din reforma protestantă respinge rolul cultic al imaginilor, însă acum unele dintre ele au fost redescoperite și pot fi din nou admirate. Cazarea poate fi făcută în Cluj-Napoca.

Link util: http://ro.wikipedia.org/wiki/Astragalus_peterfii

3. Pădurea de liliac de la Ponoarele

Una dintre cele mai frumoase rezer­vații botanice din această parte a ­Europei este reprezentată de Pădurea de liliac de la Ponoarele. Pădurea are o suprafață de 20 de hectare, pe care predomină această plantă cu flori deosebit de înmiresmate. Rezervația este situată la doar 4 kilometri depărtare de Baia de Aramă. Clima cu influ­ențe submediteraneene a asigurat persis­ten­ța unui ecosistem deosebit de fragil, dar nespus de frumos. În rezervație mai poate fi admirată laleaua neagră. Turiștii care aleg să viziteze această rezervație pot admira și complexul carstic de la Ponoarele. Cazarea este asigurată de numeroasele pensiuni care au apărut în ultimii ani în jurul orașului Baia de Aramă.

Link util: http://ro.wikipedia.org/wiki/P%C4%83durea_de_liliac_Ponoarele

4. Poiana Narciselor din Munții Baiului

În România există multe poiene ale narciselor, însă una dintre cele mai frumoase este cea din Munții Baiului. Turiștii pot să admira un covor uluitor format pe pajiște din florile înmiresmate. Legenda spune că în poiană își avea palatul de cleștar o zână, care a plecat din Munții Baiului din cauza răutății oamenilor. Nar­cisele din grădina sa au rămas însă și au continuat să înflorească an de an. Rezervația naturală care protejează această poiană are aproximativ 18 hectare. Cel mai accesibil drum pentru turiști este cel care pleacă din Azuga, însă există și trasee care ­pleacă din Sinaia și care sunt rezervate amatorilor de drumeții. Cazarea cea mai indicată este cea din orășelul situat pe Valea Prahovei, iar cei care merg în Poiana Narciselor pot să compleze excursia în natură cu o vizită la ­Castelul Peleș, simbolul rega­lității române.

Link util : http://buceginatura2000.wordpress.com/2011/05/29/in-poiana-narciselor-din-muntii-baiului/

5. Laleaua pestriță din Sălaj 

Laleaua pestriță este o adevărată minune a naturii, iar turiștii pot să o admire în rezervația de la Racâș - Hida, din județul Sălaj. Ea a fost deja înscrisă în Cartea Roșie a celor mai periclitate specii. Planta este cunoscută pentru petele sale de mov şi de alb, care amintesc de desenul unei table de şah, însă localnicii din Sălaj au botezat această floare cu numele de bibilică, pentru că petalele lalelei pestriţe amintesc de penajul acestei păsări. O legendă spune că laleaua pestriță ar fi fost descoperită în Antichitate de prinţesa Daria, fiica lui Darius, împăratul Persiei, care şi-ar fi dăruit unui tânăr grădinar toate florile din grădină pentru a primi un fir de lalea pestriţă.

În flora spontană din Transilvania, laleaua pestriţă crește în zonele umede, de la marginea pădurilor, unde solurile sunt levigate. Laleaua pes­triță mai poate fi întâlnită în anumite locuri din nordul Iranului, iar steagul acestei țări cuprinde reprezentarea stilizată a acestei flori. Turiștii care ajung în rezervația naturală din Sălaj se pot caza în orașul ­Jibou, unde mai pot admira o grădină botanică unică în lume, amenajată în curtea și grădina castelului Wesselenyi.

Link util: http://ro.wikipedia.org/wiki/Lunca_cu_lalea_pestri%C8%9B%C4%83_-_Valea_S%C4%83lajului

Print Friendly, PDF & Email

Sustinem