Frați în Carpați Episodul 15 Munții Făgăras

Categoria părinte: Proiecte Categorie: Frati in Carpati Publicat: Joi, 22 Noiembrie 2018 Tipărire Email

11 august - Sâmbătă

Ziua începe cu vești nu tocmai fericite. Aflăm ce a făcut Jandarmeria în București în seara dinainte. Ne întristăm. Radu nu mai poate continua în Făgăraș deși își dorea foarte mult. Coboară spre Transilvania pe Valea Dejani. Eu merg mai departe. Până în 15 august trebuia să fiu în Valea Oltului. Astăzi îmi doream să ajung la Viștea - Moldoveanu. 

La 7 pornesc la drum așa cum m-am obișnuit. Urc primele pante spre Vf Ludișoru. Pe stânga mă însoțesc cu creasta Iezer-Păpușa, pe dreapta am Țara Făgărașului. Din Vf Ludișoru văd ce se așterne în fața mea: Creasta Făgărașului până în Viștea.

Fac o ora jumătate până la refugiul din Curmătura Zârnei, apoi urc spre Vf Leaota. 

Mulțumesc Radu

Curmătura Bratilei

Traseul din ultimele două zile: Munții Iezer-Păpușa și Culmea Mezea Oticu

Muntele Zârna văzut din Șaua Radului

Tăurile din Curmatura Zârnei

Refugiul Zârna

Muntele Langa in stânga, Vf si Curmatura Zârnei in centru

Vf Leaota in stânga, Culmea Mosului in centru

Lacul Zârna

Vf Dara, Vf Hartopu, Vf Musetescu, Muntele Bouretu vazute de sub Vf Leaota

Lacul Geamana de Sus, Lacul Geamana de Jos, Valea Leaota

La 10 eram deasupra Lacului Urlea. La 11.30 în Fereastră Mare a Sâmbetei.

Fagarasul e unic în România prin faptul că accesul în creastă se face prin vai lungi atât dinspre Valahia cât și dinspre Transilvania, creasta e lungă și destul de "când pe vale când pe deal/ trece mândra pe un cal". Creasta Făgărașului între Fereastra Mare a Sâmbetei și Vf Serbota mi se pare cel mai tehnic traseu de creastă de la noi, cu urcări și coborâri multiple, cu diferențe destul de mari de altitudine. Pe o vreme bună, cum am prins eu, ești răsplătit cu priveliști de poveste, care îți umplu sacul de amintiri pentru totdeauna.

Lacul Urlea

Refugiul Lacul Urlea

Vedere din Portița Lacului: Căldarea Bândei și Creasta Făgărașului până spre Viștea

Orasul Victoria

Vf Urlea, Vf lui Mogos

Valea Sambata, Muchia Dragusu

Fereastra Mare a Sambetei

Mt Galașescu Mare, Mt Nisipuri, Mt Scărișoara

Trec de Fereastra Mare, ajung în Fereastra Mică a Sâmbetei, unde e un refugiu distrus în interior. Urc destul de susținut pe Gălăsescu Mic, cobor, urc sub Galasescu Mare, cobor, urc sub Vf Galbenele, cobor, urc sub Vf Hârtopul Ursului.

Pe hartă pare destul de mic ca distanță, dar e un traseu destul de solicitant. Pe la ora 14 ajung la Refugiul Viștea. Aici mă așteptau de ceva vreme colegii mei din Azimut cu care urma să urc împreună pe Moldoveanu. Ne urcăm pe vârf, destul de aglomerat pentru gustul meu, ne reîntoarcem la refugiu, îmi lasă mâncare, haine, le dau cortul ca să car mai puțin pentru restul de traseu în Făgăraș. La ora 17 eram din nou singur.

Îmi gătesc ceva, îmi aranjez culcușul, mai schimb o vorba cu doi turiști cehi care erau la plimbare prin munții noștri. Mă culc destul de devreme după o zi solicitantă, mâine am de tras încă pe atât.

Vf Gălășescu Mic, Vistea-Moldoveanu in zare

Refugiul din Fereastra Mică a Sambetei (distrus)

 Caldarea Gălășescu Mare, stanga Mt Gălășescu Mare, dreapta Gălășescu Mic

Lacul Gălășescu (Mănăstirii)

Lacul Viștișoara, Valea Viștișoara, Muchia Zănoaga

Lacul Gălășescu (Mănăstirii), Mt Gălășescu Mare, in zare Mt Dara

 

Vf Viștea Mare

Vf Moldoveanu

Valea Viștea Mare

Iezerul Triunghiular

12 august - Duminică

Plec din refugiu la 7 ca la armată. Astăzi îmi doream să ajung la Bâlea. Norii au alergat în jurul meu toată dimineața, dar se vedea că e un plafon subțire și nu vor fi probleme cu vremea. Urc din nou pe Vistea, cobor prin nori în Șaua Orzănelei. Trec de Ucisoara, de Ucea Mare, și pe la 10 sunt în Șaua Podragu. 

Valea Rea, Iezerul Triunghiular, Vf Roșu

Refugiul Viștea Mare

Vf Viștea Mare

Varful Ucișoara, Muchia Viștea

Izv. Orzănelei

Valea Ucișoara, în stânga Muchia Gârdomanu

Sub Saua Ucea Mare

Valea Ucea Mare, stânga Muchia Tărâța, dreapta Muchia Gârdomanu

De la dreapta la stânga: Vf Tărâța(în nor), Vf Podragu, Vf Mircii, Vf Arpasu Mare, în fundal: Mt Râiosu, Mt Robița

Lacurile din Căldarea Podragu

De aici merg până la Lacul Podul Giurgiului, unde încă se mai observă bucăți din fostul refugiu. Urc destul de puternic pe Vf Mircii. Urmează un pasaj un pic mai sportiv între Vf Mircii și Vf Arpasu Mic. Trec pe sub Arpasu Mic și la 12 sunt în Portița Arpasului unde fac o pauză.

 

Lacul Podul Giurgiului

In spate: Mt Podul Giurgiului, Mt Coastele Mari, Valea Podul Giurgiului

Valea Buda, stanga Mt Coastele Mari, Mt Mircea; dreapta Mt Piramida de Fier, Mt Râiosu, Mt Robița

Valea Arpasu Mare, dreapta Muchia Podragu, stanga Muchia Albota

Vf Buda, Vf Paru de Fier, Vf Arpasu Mic, Valea Arpasu Mare

Lacul Buda

Monumentul Nerlinger si Vf Buda

Din Portița Arpasului până în Fereastra Zmeilor o poți lua pe creasta destul de sportivă. Locul se numește destul de sugestiv: "La trei pași de moarte". Există și traseu de ocolire pe sub creastă. Aleg să merg pe sus, deși aveam rucsac mare. Mergeam de  atâta vreme cu el încât devenise o parte din mine. Pe vreme bună nu sunt probleme mari.

După ce trec de Fereastra Zmeilor, urmez o coborâre către Căldarea Fundul Caprei, apoi încă o urcare către Lacul Capra unde ajung la ora 14. Timpul pentru încă o pauză de un baton și o gură de apă.

 

Izvorul Fundul Caprei din Portita Arpasului: in stanga Vf Arpasu Mic, Mt Piscu Negru, in dreapta  Vf Turnu Vartopel. In fundal Mt Podeanu si Vf Lespezi

Refugiul Fereastra Zmeilor

"La trei pasi de moarte"

Fereastra Zmeilor

Valea Fundul Caprei

Lacul Capra

De aici cobor o oră spre Salvamont Cota 2000, pe partea argeșeană a Transfăgărășanului. Merg câteva sute de metri printre mașini blocate, flegme, pișați, gunoaie. Bine am revenit printre oameni. Chiar la intrarea în tunel e un refugiu cu priciuri foarte civilizate, cu mâncare de zile mari și prețuri foarte bune. Refugiul Bâlea-Tunel. Știam că pe partea cu Bâlea Lac sunt prețuri de Mamaia așa că acest loc este o binecuvântare dacă nu vrei să stai la cort în zona aceasta.

 

Valea Capra si Mt Piscul Negru

Transfăgărășan de la Refugiul Bâlea Tunel

13 august - Luni

Prima zi de pauză din ultimele 10 zile. Mănânc, dorm, spăl o haină, trec prin tunel pe partea cealaltă unde era aglomerat chiar dacă era luni. E destul de plictisitor să ai zi de pauză și să fii singur, dar macar m-am odihnit.

Cabana Bâlea Lac

Valea Bâlea

14 august - Marți

Trezirea la 6, plecarea la 7. Urc pe Mt Paltinu, cobor în Valea Paltinu și mă reintersectez cu traseul de creastă la Lacul Călțun. Era deja 9.30, timpul pentru o pauză mică.

 

Îmi iau "La revedere" de la refugiu

Vf Lespezi, Vf Căltun, Vf Lăițel

Valea Paltinu

Lacul Călțun

Urc spre Negoiu prin Strunga Doamnei. Ajung pe la 11.30. Negoiu este, poate, vârful meu favorit din Făgăraș. Sălbatic, cu deschideri mari, nu foarte aglomerat. Pe vreme frumoasă nu îți mai vine să pleci de aici, deși vântul te cam suflă. Cobor pe partea cealaltă și la 12.30 încep traversarea prin Custura Saratii. Aceasta este o altă zona sportivă a crestei. Și ea poate fi ocolită pe vale. Îmi ia o oră să ajung în Vf Serbota. De aici creasta Făgărașului devine mai blândă, poteca trece prin zone mai largi, înierbate.

 

Strunga Doamnei

Custura Sărății, Vf Serbota, Vf Scara, Vf Ciortea 1 si 2, Vf Budislavu, Vf Suru

Valea Negoiu - Topolog

De pe Vf Negoiu spre est, creasta de la Vf Lespezi la Vf Moldoveanu

Spre nord Valea Lăița, stanga Muchia Lăița, dreapta Muchia Tunsul

Vf Lespezi, Vf Caltun, Lacul Caltun

Custura Sărății

Adrenalina după primul horn

La 14.30 ajung la refugiul Scara. Cobor la izvor și iau apă, stau în refugiu și îmi gătesc ceva. Intenția mea pentru azi era să merg până la acest refugiu și să continui traseul a doua zi. Vremea era perfectă, mai era timp până se  însera, eram odihnit după o zi de pauză, așa că decid să merg mai departe și să cobor din creastă către Cabana Suru.

(Din septembrie 2018 refugiul Scara este distrus.) 

 

Spre nord Valea Sărății, dreapta Muchia Tunsu, centru Muchia Serbota, stanga Muchia Puha

Negoiu rămâne în urmă

Refugiul si Vf Scara

Valea Scara

Pornesc mai departe. La 15.30 pe Vf Scara, la 16.30 la  Lacul Avrig. Aici se termină județul Argeș pe partea valahă, trec în județul Vâlcea. Țară Făgărașului e împărțită între județele Brașov, până în Șaua Podragu, și Sibiu. La Lacul Avrig e loc de cort, dar eu nu aveam, așa că urc pe lângă Vf Vartopul Roșu spre Vf Budislavu. De aici se văd grupele montane situate la vest de Făgăraș: Buila, Capatânii, Lotru. Trec pe sub Vf Suru și ajung în Șaua Suru la ora 18. După 12 ore de traseu ajung la Cabana Suru care era în renovări. Cabanierul, un om minunat, mă pune la masă, petrec o seară frumoasă.

Varfurile Ciortea de pe Vf Scara

Spre est de la Vf Scara la Vf Lespezi

Valea Avrig

Lacul Avrig

Vf Budislavu

 Creasta spre est

Vf Suru

Masivul Cozia

Masivul Buila-Vânturarita 

Oltul în Țara Făgărașului

Cabana Suru

15 august - Miercuri

Astăzi trebuia să mă întâlnesc pe partea cealaltă a văii Oltului, în Tălmăcel, cu Gabor, cu care urma să mă însoțesc în următorii munți. Pentru că eram înainte cu programul și azi aveam numai de coborât, am fost leneș de dimineață așa că am pornit la vale după ora 9. Îmi ia o ora jumătate să ajung la poalele Făgărașului, în satul Sebesul de Sus. Mă uit în urmă și ii mulțumesc muntelui pentru zilele minunate. Traversez prin fânețe și ajung în Sebesul de Jos.

Pe Culmea Moasei

Sebesul de Sus


Sebesul de Jos

La revedere Fagaras

De aici vreo 3 km de șosea până pe malul Oltului. Era deja ora 12. Traversez pe un pod care stă să se prăbușească. Mai merg un pic pe marginea drumului și mă ia un tânăr cu mașina vreo 5 km până în Tălmaciu. Mă bucur că găsesc primul ATM după 10 zile. Rămăsesem fără bani. Nimeni nu are POS între Bușteni și Tălmaciu, la nici o cabană pe unde am stat. De aici mai fac 4 km la picior până în satul Tălmăcel de unde pornesc mâine în Munții Lotrului.

Pod peste Olt

Tălmăcel

 

Accesări: 3057
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem