Scenariul apocaliptic pentru omenire
Încălzirea permafrostului reprezintă, după părerea oamenilor de ÅŸtiinţă, o veritabilă "bombă climatică" prea puÅ£in cunoscută, informează AFP.
În cel mai recent raport al lor, experÅ£ii din IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change / Grupul interguvernamental de experÅ£i în evoluÅ£ia climei) notează faptul că temperatura acestor pământuri, îngheÅ£ate de zeci de mii de ani, a crescut cu valori cuprinse între 0,5 ÅŸi 2 grade Celsius începând cu sfârÅŸitul anilor 1970.
Această creÅŸtere a fost mai rapidă decât creÅŸterea medie a temperaturilor de la suprafaÅ£a Terrei.
Potrivit IPCC, până în 2011, permafrostul (denumit ÅŸi "pergelisol" potrivit traducerii acestui termen în limba franceză) ar putea pierde până la 90% din suprafaÅ£a sa actuală.
Or, dezgheţarea sa eliberează o cantitate uriaşă de gaze cu efect de seră. Se estimează că permafrostul conţine 1.700 de miliarde de tone de carbon, depăşind de două ori cantitatea de carbon din atmosferă.
Cu cât permafrostul se încălzeÅŸte, cu atât volumul de carbon eliberat în aer va creÅŸte, însă cunoÅŸtinÅ£ele ÅŸtiinÅ£ifice sunt în prezent atât de limitate, încât ONU nu a integrat acest fenomen în modelele sale de previziune.
DeÅŸi IPCC consideră că, în cadrul celui mai pesimist scenariu în privinÅ£a încălzirii globale, temperatura medie la suprafaÅ£a Globului va creÅŸte cu 4-5 grade Celsius în anul 2011, cercetătorul francez Florent Domine, un specialist în acest domeniu, care lucrează la Laboratorul arctic Takuvik ÅŸi predă la Universitatea Laval din Québec, avertizează că această creÅŸtere a temperaturii medii mondiale ar putea fi, de fapt, de 8 grade Celsius.
Cu cât solul se încălzeÅŸte, cu atât vegetaÅ£ia se dezvoltă mai mult ÅŸi participă la accelerarea procesului de dezgheÅ£are ÅŸi încălzire a planetei, scrie descopera.ro. Degradarea carbonului, care în trecut era îngheÅ£at, va creÅŸte, producând ÅŸi mai mult dioxid de carbon ÅŸi metan.
Încălzirea Arcticii generează în paralel prăbuÅŸiri ÅŸi surpări ale solului pe mii de hectare, fapt care ridică deja probleme majore la nivelul infrastructurilor din emisfera nordică.
Accesări: 8975