Clima bate criza la Consiliul European

Categoria părinte: Revista presei de mediu Categorie: Arhiva 2009 Publicat: Sâmbătă, 12 Decembrie 2009 Tipărire Email

UE susţine combaterea schimbărilor climatice în ţările sărace. România e prea săracă să ajute.

În ciuda crizei, statele UE vor sponsoriza ţările sărace cu 7,2 miliarde de euro, timp de trei ani (între 2010 şi 2012), pentru a le ajuta să se adapteze schimbărilor climatice, a hotărât, ieri, Consiliul European de la Bruxelles.

Bani mulţi vin de la Germania, Franţa şi Marea Britanie, care contribuie fiecare cu 1,2 miliarde. În vreme ce Cehia oferă 12 milioane, iar Ungaria, şase, Bulgaria şi România joacă în liga mică. Potrivit „EUObserver”, Sofia este gata să se despartă de 20.000 de euro, în vreme ce Bucureştiul oferă „o sumă simbolică”.

Un premier european a apreciat că oferta României este de 5.000 de euro pe an, în vreme ce oficialii români citaţi de EUObserver au apreciat că suma „nu va fi atât de mică”. Banii UE, la care ar trebui să se adauge sume venite din partea Japoniei şi a SUA, constituie una dintre mizele principale ale negocierilor internaţionale de la Copenhaga.
Finanţarea vine să susţină eforturile ţărilor sărace care trebuie să combată efectele schimbărilor climatice - despădurire, creştere a nivelului mării, secetă - şi să îşi reducă propriile emisii poluante.

Citeste pe evz.ro articolul complet.

Accesări: 6534
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem