Banca de seminte are peste 500.000 de varietati

Categoria părinte: Revista presei de mediu Categorie: Arhiva 2010 Publicat: Luni, 22 Martie 2010 Tipărire Email

Banca de seminte vegetale din arhipelagul arctic Svalbard, o adevarata "Arca a lui Noe" pentru plantele de pe intreg globul, a depasit, pe 11 martie, pragul de 500.000 de varietati, devenind astfel cea mai variata colectie de seminte din lume, au anuntat responsabilii acesteia.

Situata intr-un masiv muntos din Longyearbyen, resedinta arhipelagului norvegian Svalbard care se afla la o mie de kilometri de Polul Nord, banca de seminte are ca scop protejarea biodiversitatii vegetale amenintata de schimbarile climatice, de razboaie si de catastrofele naturale.

Pe 11 martie, banca a primit seminte de la o specie de fasole salbatica ce creste in Costa Rica si care este amenintata de o ciuperca devastatoare, cat si de la o specie de capsuna salbatica descoperita pe versantul unui vulcan din insulele ruse Sahalin.
"Atingerea pragului de jumatate de milion suscita emotii variate, intrucat, chiar daca demonstreaza ca banca de seminte de la Svalbard este acum etalonul diversitatii, aceasta are loc intr-un moment in care agricultura noastra se afla pe marginea prapastiei", a avertizat Cary Fowler, cel care a luat initiativa acestui proiect.

"Daca speciile vegetale si agricultura nu se adapteaza la schimbarile climatice, nici umanitatea nu va putea sa faca acest lucru", a precizat Fowler, citat de AFP.

Dupa cum sustin expertii, diversitatea este indispensabila pentru crearea unor culturi mai rezistente, mai putin consumatoare de apa si de ingrasaminte si apte sa se adapteze incalzirii climatice, mai ales in conditiile in care, in 2050, numarul populatiei mondiale va ajunge la noua miliarde.

Banca de seminte din Svalbard conserva, in conditii optime, la -18 grade Celsius, dubluri ale semintelor stocate in cele 1.400 de banci de gene deja existente, dar care nu se afla intr-o stare foarte buna.

Depozitul din Svalbard poate gazdui pana la 4,5 milioane de esantioane, care vor ramane in proprietatea celor care le-au depus aici.

Preluat de pe IntactNews.ro

Accesări: 7109
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem