Roboții-plante

Categoria părinte: Revista presei de mediu Categorie: Arhiva 2013 Publicat: Duminică, 29 Septembrie 2013 Tipărire Email

S-au creat până în prezent numeroși roboți ce imită fizionomia și sistemul de mișcare al oamenilor dar și al unor animale, roboți ce sunt ultilizați pentru divertisment, pentru cercetări în spațiu, cercetări medicale etc.. Se pare însă că a venit și rândul roboților folosiți în agricultură. 

Un prototip al unui robot ce poate fi utilizat în cultivarea plantelor a fost creat de către o echipă condusă de Barbara Mazzolai la Institutul Italian de Tehnologie din Geneva. Având ca model rădăcinile unor plante, plantele-robot create în cadrul proiectului numit PLANTOID se folosesc de rădăcini artificiale ce își pot modifica lungimea și cu ajutorul senzorilor din dotare pot măsura cantitatea de apă din sol, temperatura solului, nivelul pH, de nitrați sau fosfați. 

Robotul este alimentat cu energie generata de panouri solare atașate ce dau impresia unor frunze și pe lângă colectarea datelor legate de compoziția solului el poate analiza în același timp. În prezent cercetătorii caută să îmbunătățească prototipul prin coordonarea mișcărilor și facilitarea comunicării între rădăcini.

Posibilitățile utilizării pe viitor a acestui tip de rădăcină-robot ce crește sunt numeroase, de la colectarea datelor din mediu și explorări spațiale până la endoscopie.

Sursa foto: http://www.plantoidproject.eu

Accesări: 3993
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem