Le Monde: “În sfîrșit, America s-a trezit”

Categoria părinte: Revista presei de mediu Categorie: Arhiva 2013 Publicat: Luni, 01 Iulie 2013 Tipărire Email
Președintele american Barack Obama a anunțat un ambițios plan de mǎsuri destinat sǎ reducǎ fenomenul de serǎ sau de încǎlzire a atmosferei. Un plan salutat imediat cu satisfacție la Bruxelles, precum și la Paris, în contextul în care Franța ar urma sǎ gǎzduiascǎ în 2015 o conferințǎ internaționalǎ pe tema climatului.
Uniunea Europeanǎ nu poate decât sǎ aplaude noul angajament al Americii pe terenul luptei împotriva încǎlzirii atmosferei, întrucît a devenit limpede în ultimii ani cǎ fǎrǎ mobilizarea Statelor Unite și a Chinei nimic nu se poate face în aceastǎ privințǎ. Europenii au încercat în ultimii ani sǎ dea exemplu, sǎ-și asume unilateral efortul reducerii emanațiilor de gaze cu efect de serǎ, fǎrǎ însǎ a trezi un mare entuziasm la Washington sau Beijing.
Cum scrie însǎ cotidianul Le Monde, “America s-a trezit în sfîrșit”. Nu este exclus ca inițiativa lui Barack Obama sǎ fie motivatǎ de acumularea unor amenințǎri concrete pe teritoriul american. Anul 2012 a fost cel mai cald înregistrat vreodatǎ în Statele Unite. Alte 12 recorduri de acest tip sunt etalate pe ultimii 15 ani. O treime din populația Americii știe acum ce înseamnǎ sǎ te confrunți cu temperaturi de peste 40 de grade. Uraganele, incendiile de pǎduri, seceta și inundațiile au provocat în Statele Unite în ultimul timp daune de o sutǎ de miliarde de dolari. Iar numǎrul de persoane suferind de astm s-a dublat în ultimii 30 de ani.
Este evident cǎ activitatea industrialǎ și comercialǎ a oamenilor, și mai ales a celor douǎ mari puteri economice, Statele Unite și China, au perturbat clima pe pǎmânt. De unde și decizia lui Barack Obama de a cere instaurarea unor noi norme legate de protecția mediului înconjurǎtor. Ele vor fi decise, pânǎ în 2015, de Agenția pentru protecția mediului înconjurǎtor, ceea ce ii va permite președintelui sǎ ocoleascǎ, cel puțin pentru moment, obstacolele pe care i le pune în cale Congresul. De notat cǎ Barack Obama a mai avut o astfel de inițiativǎ în cursul primului sǎu mandat prezidențial, dar a fost total redus la inacțiune de opoziția republicanǎ.
Va reuși el acum? Iatǎ ce se întreabǎ mulți responsabili politici europeni, care așteaptǎ faptele dincolo de vorbe. O anumitǎ speranțǎ existǎ întrucât și China a anunțat câteva inițiative pe plan ecologic. În timp ce-și anunța “noul plan de acțiune globalǎ” în favoarea mediului înconjurǎtor, pe treptele Universititǎții Georgetown din Washington, Barack Obama a luptat din greu cu cǎldura. Afarǎ erau 31 de grade iar șeful statului s-a vǎzut obligat sǎ-și scoatǎ sacoul și sǎ-și tamponeze fruntea de mai multe ori cu batista. Istoria va reține probabil aceste imagini ca fiind simbolice pentru lansarea unei veritabile inițiative pe plan mondial în vederea limitǎrii efectului de serǎ.
Preluat de pe www.ecomagazin.ro
Accesări: 4113
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem