Suprafața ghețarilor de pe Everest se reduce alarmant
Conform unui studiu prezentat pe data de 13 mai la Reuniunea Uniunii Americane de Geofizică în Cancun Mexic, din anii ‘60 până în prezent, suprafața ghețarilor de pe Everest s-a redus cu 43% iar cantitatea de precipitații sub formă de zăpadă a scăzut și ea.
Conform Sudeep Thakuri, doctorand la Universitatea din Milano, cel care a prezentat lucrarea, linia zăpezii a urcat cu 400 metri în tot acest timp. Cu ajutorul datelor primite de la stațiile observatorului atmosferic din Nepal și departamentului de Hidrologie și Meteorologie din Nepal, s-a obsevat o creștere de 0.6°C a temperaturii locale, din 1992 până în prezent.
Alarmant este însă faptul că munții din jurul platoului Tibet, adăpostesc surse de apă importante pentru unele din cele mai mari râuri din Asia: Yangtze, Râul Galben, Mekong și Gange. La rândul lor, râurile influnțează viața florei și faunei locale, dar mai ales a oamenilor.
Autorii cercetării sunt de părere că una din cauzele acestei transformări ar putea fi efectul de seră, dar lucrarea lor nepublicată încă, nu specifică o legătură directă între cele două.
O porțiune de gheață folosește localnicilor Sherpa drept un indicator pentru perioada agricolă. După cum afirmă Conrad Anker, faimos pentru numeroasele expediții pe Everest: “atunci când acea porțiune de urcat se topește, este timpul să se planteze cartofi. Acesta e doar unul din modurile în care localnicii sunt dependenți de mediul în care trăiesc, folosind gheața pentru a calcula sezonul de plantare.[...] Mulți oameni din Nepal văd națiunea lor ca pe o victimă a schimbării climatice”.