Lacul Albastru, o frumusețe exotică în inima Maramureșului

Categoria părinte: Resurse Categorie: Destinatii turistice Publicat: Vineri, 09 Ianuarie 2015 Tipărire Email

Lacul AlbastruCând vezi în fotografii ochiul de apă de un albastru intens, te-ai gândi că privești un lac dintr-un spațiu mult mai exotic, poate din jungla mayașă din Mexic unde puțurile care se deschid în inima stâncilor lasă să se vadă o apă de un turcoaz aproape magic. Dar Lacul Albastru se află în județul Maramureș, lângă Baia Sprie, și abia acum începe să fie descoperit de către turiști, de când o echipă de voluntari harnici i-au sporit frumusețea prin grija lor pentru curățenie.

 Înconjurat de o pădure de gorun și de câteva exemplare de pin, Lacul Albastru s-a format printr-o combinație întâmplătoare a două acțiuni: una umană, cealaltă naturală. În perioada interbelică, pe locul lacului era o galerie de mină în care s-a acumulat apă de ploaie. În cele din urmă, galeria s-a prăbușit prin anii 1919-1920, formând o mică depresiune plină cu apă. Deoarece este bogată în compuși sulfuroși din vechile excavații miniere, apa adunată în lac are o culoare verde-albastră foarte intensă. Din cauza compușilor sulfuroși, în lac nu trăieşte nicio vietate, însă apa nu este periculoasă pentru oameni.

În vârstă de 23 de ani, Adrian Cristian Hotea este unul dintre cei 15 membri activi ai Clubului civic „Lacul albastru”, înființat anul trecut pentru a îngriji lacul: „Promovăm zona, amenajăm câte ceva, informăm elevii despre istoria orașului, a lacului, a mineritului”.

Din fondurile obținute de la autoritățile locale sau din sponsorizări, tinerii au construit lângă lac bănci și mese, locuri de popas, scări care coboară până la apă, au pus panouri informative, au amenajat locuri pentru foc, au marcat cele trei căi de acces către lac și au curățat zona. Alături de membrii activi ai clubului, zeci de voluntari au ajutat la ridicarea construcțiilor.

Vara trecută, când s-au pus pe treabă, împrejurimile lacului erau pline de gunoaie: „Chiar înainte de sezonul estival, lacul avea nevoie de ecologizare: erau o mulțime de gunoaie, copaci răsturnați în jurul lacului, la intrare în lac bolovani care puteau răni pe oricine. Împreună cu elevii școlii generale am reușit să pregătim lacul și împrejurimile pentru turiștii și vizitatorii care urmau să sosească”.

„Turiștii nu au întârziat să apară. Făcând plimbări prin oraș, deseori sunt oprit de vizitatori să îi îndrum către căile de acces. Potecile au fost curățate, iar unde erau zone greu accesibile am construit scări pentru a ajuta urcarea. Împreună cu o altă tânăra echipă de voluntari arhitecți, ne-am unit pentru a ridica o frumoasă construcție din lemn (un pavilion – n.r.) într-o altă zonă de interes, la aproximativ 1,5 kilometri de Lacul Albastru, numit Puțul Francisc”, povestește tânărul originar din Baia Sprie. Prin anii 2000, lacul era vizitat în special de localnici. „Cât era vacanța de lungă, toți copiii orașului erau sus la lac. Începând de la 10 dimineața până după-amiaza târziu ne prăjeam la soare și înotam. Pe la vârsta de 13 ani am învățat să înot, în Lacul Albastru. Erau cele mai frumoase veri”, își amintește Adrian. Acum, lacul este vizitat și de mulți turiști străini: „Civilizația e cea mai bună reclamă: dacă toți vizitatorii ar aduna mizeriile, s-ar comporta civilizat cu străinii, aceștia ar continua să viziteze orașul și lacul, iar data viitoare s-ar putea să revină într-un număr mult mai mare”. 

În viitor, tinerii vor să amenajeze și un izvor care este folosit de localnici pentru a lua apă potabilă.  Izvorul se numește “Ciontolan” și se află la aproximativ 3 kilometri spre ieșirea din oraș.„Am simțit nevoia unei alternative în orașul Baia Sprie, a unui loc în care să mă pot manifesta, să fiu utilă alături de prieteni și colegi. Lacul Albastru e special pentru mine, e simbolul orașului, ce avem noi mai frumos, pata de culoare într-un loc în care încă se așteaptă o îmbunătățire a traiului de zi cu zi. Lacul ne destinde, ne liniștește, uimindu-ne cu simplitatea și unicitatea lui. Voluntariatul este încă la început în Baia Sprie, însă cu cât ne implicăm mai mult în viața orășelului, cu atât simțim că oamenii se deschid încet ideii de a da și a ajuta, lucru nu așa de ușor în socitatea de azi”, povestește și Victoria Bojan, președintele clubului, în vârstă de 35 de ani.Alături de administrația Parcul Natural Munții Maramureșului, clubul civic dorește ca lacul să  rămână zonă protejată și să nu fie transformat într-un spațiu turistic exploatat economic, mai arată ea. Din centrul orașului, drumeții care vor să urce spre lac trec prin fața bisericii catolice, merg până la indicatorul care arată drumul spre Lacul Albastru, apoi urmează potecile care urcă în serpentine până la lac. În total, traseul durează 35-45 de minute. De formă eliptică, aproape circulară, lacul are raza de 40-45 de metri. Adâncimea nu este mai mare de 4 metri, iar în funcție de lumină, apele lacului sunt albastre, turcoaz sau verzi. Potrivit Direcției Silvice Maramureș, lacul are o suprafață de jumătate de hectar și se află pe lista Monumentelor Naturii.

Vezi mai multe pe https://www.laculalbastru.ro/

 

Preluat de pe greatnews.ro

Accesări: 8395
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem