Șaru Dornei-plai de legendă
Într-o legendă ce încă mai circulă printre localnici, se spune că Dragoș Vodă, trecând din Maramureș, prin pasul Prislop, pe Valea Bistriței Aurii, ar fi poposit la Iacobeni. La o vânătoare pe muntele Oușoru, a rănit o căprioară. Pornit în urmărirea ei, a cunoscut-o pe frumoasa Dorina de care s-a îndrăgostit. Revenind după câțiva ani la căsuța de pe malul apei, Dragoș află că este plecată cu cioporul de oi spre muntele Călimani. Plecând în cautarea ei, fata nu-l recunoaște, se ascunde și este rănită de săgeata voievodului care credea ca a dat peste o sălbăticiune. Astfel continuă legenda mergând pe urma Șirului Dorinei (Șaru Dornei), Dragoș Vodă a trăit cea mai neagră zi (Neagra Șarului) atunci când și-a ucis iubita.
Comuna Șaru Dornei este situată în Depresiunea Dornelor, în spatele masivului Călimani, pe un spațiu intramontan dominat de terase, nefiind prielnic agriculturii, de-a lungul râurilor Neagra, Sărișorul Mare și afluenții acestora. Pe versanți domină pădurile și pășunile alpine. În această pitorească zonă a plaiurilor moldovene, numită de turiștii străini, și ”Tirolul românesc”, există nenumărate posibilități de petrecere a timpului, descoperind locuri cu un potențial turistic greu de imaginat.
Peisajele de la Șaru Dornei sunt obiective turistice de sine stătătoare, localitatea beneficiind în același timp, de o rețea bine pusă la punct de pensiuni turistice și agroturistice, unde cei sosiți sunt primți cu ospitalitate și inedit. Drumeților fără astâmpăr, le fac cu ochiul mai multe puncte de atracție cum ar fi: Rezervația de Jnepeniș Pinus-Cembra ce cuprinde pădurile și jnepenișurile situate la izvorul pârâului Neagra Șarului înspre vârful Rachitiș, unde apare frecvent printre jnepenișuri un arbust ocrotit numit smârdarul, ce colorează în roșu aprins întreg covorul vegetal. Apoi Rezervația 12 Apostoli ce adăpostește multe figuri zoomorfe și antropomorfe, care parcă sunt sculptate în lava cimentată de intemperii.
Aceste forme stâncoase au inspirat mai ales folclorul din zonă. La fel de apreciată de turiști este și Rezervația Tinovul Șaru Dornei localizată înainte de intrarea în localitatea Neagra Șarului (una din așezările ce aparțin comunei Șaru Dornei), în apropiere de șoseaua ce duce la Gura Haitii. Prin grija serviciilor Salvamont au fost create trasee turistice care scot în evidență peisajul deosebit al zonei.
La Șaru Dornei există nenumărate posibilități turistice. Lipsește inițiativa. Frumusețea locurilor ar putea atrage mulți turiști dacă promovarea ar fi pe măsură.
Accesări: 9524