Parcul National Cheile Bicazului - Hasmas

Categoria părinte: Resurse Categorie: Destinatii turistice Publicat: Sâmbătă, 31 Octombrie 2009 Tipărire Email

Parcul are o suprafata de 6575 ha si este localizat în Munţii Hăşmaş (Hăghimaş), situaţi în grupa centrală a Carpaţilor Orientali, grupă montană cunoscută şi sub denumirea de Carpaţii Moldo-Transilvani.
Parcul se află în zona central-nord-estică a României, pe raza judeţelor Neamţ şi Harghita.

Altitudinea este cuprinsa intre 670 si 1792 m, inaltime atinsa in Vf. Hăghimaşul Mare.

In cadrul parcului au fost recunoscute urmatoarele rezervatii si monumente ale naturii: Avenul Licas (rezervatie speologica), Lacul Roşu, Cheile Şugăului, Piatra Singuratică-Hăşmaşul Negru. In extremitatea estica a parcului mai sunt ocrotite doua pesteri, Toşorog si Munticelu.

Flora parcului este foarte bogata – peste 1050 de specii-, fiind concentrata in special in zona Lacu Rosu – Cheile Bicazului. Printre specii enumeram: cosacii bicazeni Astoragalus pseudopurpureos), un endemism local descoperit pe Dealul Glodului şi Dealul Panta; un alt endemism, cosacii Römer (Astagalus romeri), crucea voinicului, vulturica de Pojorâta, opaiţa de stâncă, unele specii de omag, ciuboţica cucului, lămâiţa.
Pe teritoriile mai inalte se intalnesc o serie de specii ocrotite prin lege, ca: floarea-de-colţ (Leontopodium alpinum), colonii de sângele voinicului, papucul doamnei si tisa, nufăr si flora submersă de brădiş.

Fauna este la fel de bogata, pornind de la mamifere mari, la carnivore, nevertebrate si pana la pesti. Printre ele se numara: ursul, capra neagra, lupul, râsul, jderul de copac si jderul de piatra, vipera, şoarecele de zăpadă, tritonul carpatic, şarpele de alun, corbul, acvila de munte, ciocănitoarea cu trei degete, pastravul, cleanul, moioaga, babuşca cat si specii rare de lepidoptere: Argynis pandora, Parnassius apollo si fluturaşul de stâncă.

Surse de informare

1. Terra Magazin, nr. 3, martie 2008

2. http://cheilebicazului-hasmas.ro

Accesări: 13802
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem