Dolomit

Categoria părinte: Lexicon Categorie: D Publicat: Marți, 10 Noiembrie 2009 Tipărire Email

GEOL. Este un mineral din grupa carbonaÅ£ilor anhidri, frecvent întâlnit în natură. Mineralul cristalizează în sistemul trigonal-romboedric, având formula chimică CaMg(CO3)2, dominând cristalele romboedrice, sau agregatele masive de culoare albă cenuÅŸie cu variante de culoare ce pot fi până la brun deschis. Are o duritate relativ mică, între 3,5 ÅŸi 4 cu o densitate de 2,9 g/cm³. O proprietate caracteristică a dolomitului care o deosebeÅŸte de calcare este solubilitatea redusă în acizi, iar reacÅ£ia cu acidul sulfuric spre deosebire de calcită este o reacÅ£ie lentă. O altă caracteristică a dolomitului este luminiscenÅ£a în culori diferite, de la portocaliu la alb, verde ÅŸi brun. Roca dolomit care are acelaÅŸi nume are un conÅ£inut în mineral de cel puÅ£in 90 % .

Dolomitul ia naştere prin combinarea alternativă a soluţiilor bogate în magneziu cu sedimentele de calcită din calcar coraligen, astfel au luat naştere munţii Dolomiţi din nordul Italiei. In Romania dolomit se gaseste in cantitati insemnate la Cavnic.

Roca dolomit este folosit la pavare, piatră decorativă, sau la fabricarea cimentului în construcţii, în metalurgie la obţinerea unor oţeluri dure, în industria sticlei. La accidentul produs cu reactorul nuclear de la Cernobil s-a folosit dolomită la acoperirea reactorului pentru diminuarea radiaţiilor după accident.

Accesări: 8913
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem