Eolienele au prins avânt: un miliard de euro "se învârte" în Dobrogea

Categoria părinte: Revista presei de mediu Categorie: Arhiva 2010 Publicat: Luni, 22 Noiembrie 2010 Tipărire Email

2010 este anul în care România a intrat pe harta europeană a producătorilor de energie "din vânt", cu aproape 600 MW.

După ani întregi de tatonări şi de discuţii, anul 2010 marchează un salt spectaculos în domeniul energiei eoliene pe plan local. Peste 560 MW s-au ridicat deja în Dobrogea anul acesta, un record impresionant, dacă ne gândim că la finele lui 2009 figuram pe harta producătorilor de energie din vânt cu doar 14 MW instalaţi. În total, aceste proiecte au atras circa un miliard de euro, adică mai bine de o treime din investiţiile străine directe din România preconizate pentru anul acesta.

Sau, altfel spus, investiţiile străine atrase în proiectele eoliene implementate anul acesta valorează aproape cât toate fondurile structurale absorbite din 2007 până la finele lunii octombrie a acestui an. CEZ, cel mai mare investitor 

Actorul principal al anului este grupul ceh CEZ, care a racordat deja la reţeaua naţională de transport a energiei electrice circa 300 MW, cel mai mare parc eolian construit până acum în comuna Fântânele (jud. Constanţa), parte a unui proiect total de aproape 600 MW. Potrivit datelor primite de la Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (AREE), pe locul doi se află Energias de Portugal, care în această lună a început perioada de teste la un parc de 90 MW în comuna Peştera (jud. Tulcea).

De asemenea, portughezii au finalizat construcţia altor 138 MW la Cernavodă (Constanţa), la care în decembrie- ianuarie ar putea începe testările. Tot până la finele anului, grupul italian Enel va testa o fermă eoliană de 34 MW la Valea Nucarilor (jud. Tulcea). Dacă adăugăm alţi 29 MW care funcţionează în diverse proiecte mai mici, în total vorbim de aproape 600 MW cu care Dobrogea se poate lăuda în prezent. Asta înseamnă aproape cât puterea unui reactor de la Cernavodă.

"E o industrie care face treabă, aduce mari beneficii statului român şi merge pe tehnologii de vârf, pentru că toate turbinele sunt de ultimă generaţie. Dacă la începutul anului ne întreceau toate statele ex-socialiste, acum doar Polonia e înaintea noastră. Astfel, avem circa 600 MW instalaţi, în condiţiile unei legislaţii care funcţionează întrun picior", ne-a spus Ionel David, reprezentant al AREE.

Comisia UE ţine blocate proiectele

Proiectele menţionate mai sus sunt doar "vârful de lance" în sectorul producţiei de energie eoliană. Potrivit reprezentanţilor Transelectrica, cererea depăşeşte de zece ori capacitatea pe care o poate suporta sistemul energetic naţional, ridicându-se la circa 31.000 MW. Din această capacitate, peste 5.300 MW au avize tehnice de racordare la reţea şi alţi 4.336 MW sunt într-o etapă şi mai avansată, având contracte de racordare.

Proiectele au luat avânt după ce autorităţile române au hotărât, în 2008, să sprijine energia eoliană acordând, pentru o perioadă, două certificate verzi pentru fiecare megawattoră (MWh) produs şi livrat în reţea, fiecare certificat putând fi tranzacţionat cu preţuri între 27 şi 55 de euro. Cât din aceste proiecte se va şi realiza însă, rămâne de văzut, dat fiind că nici acum Legea 220/2008 de sprijinire a energiilor regenerabile nu este aplicabilă.

Deocamdată, toţi investitorii aşteaptă ca legea să obţină avizul de la Bruxelles. Oficialii europeni nu s-au clarificat încă asupra acestei scheme de sprijin. Ei vor să afle dacă nu cumva aceste investiţii sunt supracompensate, iar companiile implicate vor avea un profit nerezonabil, ori dacă nu este vorba de ajutor de stat, deşi nu sunt implicate fonduri de la buget. Din 2009 şi până acum, nu mai puţin de 130 de întrebări au fost trimise autorităţilor române pe marginea acestei legi, ultimul set, la care se lucrează acum pentru răspunsuri, având 45 de întrebări.

Citeste tot articolul pe evz.ro

Accesări: 6596
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem