Pasarile migratoare, amenintate de incalzirea globala

Categoria părinte: Revista presei de mediu Categorie: Arhiva 2010 Publicat: Joi, 08 Aprilie 2010 Tipărire Email

Pasarile migratoare sunt cele mai amenintate specii de schimbarile climatice si in special speciile marine, cum sunt pasarile din Hawaii, au avertizat autoritatile americane intr-un raport consacrat pasarilor din America de Nord.

"Pasarile migratoare se confrunta cu o noua amenintare, schimbarile climatice, care le-ar putea modifica serios habitatul si accesul la hrana si care ar duce la disparitia anumitor specii", a declarat secretarul american pentru Afaceri Interne, Ken Salazar, citat de AFP.

Cele mai multe tari a caror supravietuire depinde de oceane, dar si pasarile din insulele hawaiiene "sunt extrem de vulnerabile la schimbarile climatice", a precizat studiul, realizat de laboratorul de ornitologie al Universitatii Cornell in colaborare cu organismul guvernamental Association of Fish and Wildlife Agencies si cu o serie de organizatii de aparare a mediului.

Cele mai vulnerabile la schimbarile climatice sunt 67 de specii de pasari marine de pe teritoriul american, cum ar fi albatrosii, petreii si alte palmipede, deoarece acestea se reproduc foarte incet si au nevoie de habitate ce pot fi usor afectate de modificarile climatice.

Astfel, albatrosii Laysan, o specie din Arhipelagul Hawaii, si petreii Bonin, palmipede cu ciocul coroiat care se reproduc pe insulele din apropierea nivelului marii, sunt amenintati de cresterea nivelului apelor oceanice.

In plus, mai multe specii de pasari din Hawaii, cum ar fi Puaiohi, reprezentata doar de cateva sute de indivizi, si Akiapola galbena si verde se lupta, in prezent, cu populatiile de tantari purtatori de malarie, care s-au inmultit odata cu schimbarile climatice.

Regiunile muntoase si cele arctice, unde cresterea temperaturilor "va reduce in mod semnificativ apa disponibila si vegetatia, risca sa ramana fara gainusa cu coada alba si chiar fara pasarele", a mai avertizat raportul autoritatilor americane.

"Pasarile sunt excelenti indicatori ai sanatatii mediului nostru inconjurator si ne transmit ceva important despre schimbarile climatice", a punctat Kenneth Rosenberg, responsabil al laboratorului de ornitologie al Universitatii Cornell.

"Multe specii, care deja sunt amenintate sau care au nevoie sa fie protejate, se vor confrunta cu amenintati din ce in ce mai mari si ne vor impune sa le protejam, pe ele si habitatul lor, de urgenta", a concluzionat expertul.


Preluat de pe IntactNews.ro

Accesări: 6801
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem