Parfumul toxic al florilor tăiate

Categoria părinte: Revista presei de mediu Categorie: Arhiva 2011 Publicat: Luni, 07 Martie 2011 Tipărire Email

O mare de lalele, frezii şi zambile a invadat în aceste zile pieţele şi străzile bucureştene, îmbiind cu parfumul lor puternic muşterii în căutare de cadouri de 1 şi 8 Martie.
Parfumul primaverii ne atrage irezistibil si ne face sa scoatem bani din buzunare, insa ce nu stim multi dintre noi e ca efluviile imbatatoare ale florilor numai naturale nu sunt.
In proportie covarsitoare, florile taiate pe care le gasim la vanzare sunt crescute in sere, unde sunt ”indopate” cu pesticide, insecticide si tot felul de chimicale menite sa le accelereze procesul de crestere, sa le potenteze mirosul, dar si sa le dea un aspect cat mai comercial.
Florile taiate nu sunt testate, pentru ca nu exista nicio reglementare legala care sa ceara producatorilor sa foloseasca o anumita cantitate de pesticide. Astfel, florile cultivate la noi sau importate din toata lumea iși emana parfumul toxic asupra lucratorilor din horticultura, asupra mediului, dar şi asupra consumatorului final.
Horticultura, meserie periculoasa
Potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii, Romania a importat, in primele 11 luni ale anului trecut, peste 6.516 tone de flori taiate, in valoare de 20,4 milioane de euro, din tari precum Ecuador, Olanda, Thailanda sau Turcia. Productia autohtona, cifrata la doar 398 de tone de flori si boboci taiati, este valorificata in cea mai mare parte in Ungaria, Olanda, Bulgaria, Italia, Grecia, Polonia si Spania. Astfel, la cantitatile de chimicale folosite in producerea florilor in sera se adauga o impresionanta amprenta de carbon din cauza drumurilor pe care le parcurg in toata lumea.
In 2002, Departamentul american de Sanatate a reunit diverse studii despre sanatatea muncitorilor din industria florilor, dar si despre impactul acestei industrii asupra mediului.
Concluzia a fost ca muncitorii din sere sunt cei mai expusi din cauza folosirii a peste 120 de chimicale intr-un spatiu inchis, crescand astfel riscul de contaminare prin piele sau inhalare. In Ecuador, aproximativ 60% dintre muncitorii din industria florilor intervievati prezentau simptome de otravire, inclusiv dureri de cap, ameteala, tremurul mainilor si vedere incetosata. De asemenea, numarul femeilor care pierd sarcina sau nasc copii cu anomalii genetice este mult mai mare in cazul in care unul dintre parinti lucreaza in horticultura.
Olanda ramane in continuare cel mai mare producator de flori, dar Columbia se apropie, cu aproximativ 80.000 de muncitori si alti 50.000 implicati in ambalare si transport. Potrivit unui recent raport intocmit de un sindicat international, peste 190.000 de oameni din tarile in curs de dezvoltare lucreaza in industria florilor.

O mare de lalele, frezii şi zambile a invadat în aceste zile pieţele şi străzile bucureştene, îmbiind cu parfumul lor puternic muşterii în căutare de cadouri de 1 şi 8 Martie.

Parfumul primaverii ne atrage irezistibil si ne face sa scoatem bani din buzunare, insa ce nu stim multi dintre noi e ca efluviile imbatatoare ale florilor numai naturale nu sunt.

In proportie covarsitoare, florile taiate pe care le gasim la vanzare sunt crescute in sere, unde sunt ”indopate” cu pesticide, insecticide si tot felul de chimicale menite sa le accelereze procesul de crestere, sa le potenteze mirosul, dar si sa le dea un aspect cat mai comercial.


Florile taiate nu sunt testate, pentru ca nu exista nicio reglementare legala care sa ceara producatorilor sa foloseasca o anumita cantitate de pesticide. Astfel, florile cultivate la noi sau importate din toata lumea iși emana parfumul toxic asupra lucratorilor din horticultura, asupra mediului, dar şi asupra consumatorului final.

Horticultura, meserie periculoasa

Potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii, Romania a importat, in primele 11 luni ale anului trecut, peste 6.516 tone de flori taiate, in valoare de 20,4 milioane de euro, din tari precum Ecuador, Olanda, Thailanda sau Turcia. Productia autohtona, cifrata la doar 398 de tone de flori si boboci taiati, este valorificata in cea mai mare parte in Ungaria, Olanda, Bulgaria, Italia, Grecia, Polonia si Spania. Astfel, la cantitatile de chimicale folosite in producerea florilor in sera se adauga o impresionanta amprenta de carbon din cauza drumurilor pe care le parcurg in toata lumea.


In 2002, Departamentul american de Sanatate a reunit diverse studii despre sanatatea muncitorilor din industria florilor, dar si despre impactul acestei industrii asupra mediului.

Concluzia a fost ca muncitorii din sere sunt cei mai expusi din cauza folosirii a peste 120 de chimicale intr-un spatiu inchis, crescand astfel riscul de contaminare prin piele sau inhalare. In Ecuador, aproximativ 60% dintre muncitorii din industria florilor intervievati prezentau simptome de otravire, inclusiv dureri de cap, ameteala, tremurul mainilor si vedere incetosata. De asemenea, numarul femeilor care pierd sarcina sau nasc copii cu anomalii genetice este mult mai mare in cazul in care unul dintre parinti lucreaza in horticultura.

Olanda ramane in continuare cel mai mare producator de flori, dar Columbia se apropie, cu aproximativ 80.000 de muncitori si alti 50.000 implicati in ambalare si transport. Potrivit unui recent raport intocmit de un sindicat international, peste 190.000 de oameni din tarile in curs de dezvoltare lucreaza in industria florilor.

Citeste tot articolul pe green-report.ro

Accesări: 7443
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem