Un român ar putea scăpa lumea de gazele care duc la încălzirea globală

Categoria părinte: Revista presei de mediu Categorie: Arhiva 2011 Publicat: Luni, 24 Ianuarie 2011 Tipărire Email

O echipă de cercetători americani condusă de un om de ştiinţă născut în România, cercetătorul Liviu M. Mirică, profesor de chimie la Universitatea Washington din St Louis, a descoperit formula prin care dioxidul de carbon emis de gazele de eşapament ale milioanelor de autoturisme din întreaga lume, de pildă, să poată fi reciclat, transformat el însuşi în combustibil, anunţă presa ştiinţifică americană.

Această formulă, în momentul în care va fi pusă la punct, ar putea rezolva câteva dintre marile probleme ale omenirii, de la acumulările de smog care duc la încălzirea globală, până la acidificarea apei mărilor şi a oceanelor. De asemenea, formula, o dată definitivată, ar putea aduce numele cercetătorului român în discuţiile celor care selectează candidaţii pentru premiul Nobel.

Combustibilii fosili, cum ar fi cărbunii, gazele naturale sau petrolul, sunt principala sursă de energie în acest moment la nivel mondial (specialiştii estimând că lucrurile vor sta aşa cel puţin până în anul 2030) şi sunt foarte convenabili pentru că eliberează energia conţinută în legăturile lor în timpul arderii.

Mici geamantane cu energie, de altfel foarte convenabile dintr-un punct de vedere, combustibilii fosili devin greu de controlat atunci când vine vorba de efectele substanţelor în care se transformă după ardere. Carburanţii fosili ard în întregime, produsul final fiind dioxidul de carbon si apa. În acest moment, dioxidul de carbon este un produs care se risipeşte, o parte în aer, contribuind la încălzirea globală, sau în Ocean – făcând apele mai acide, sau în pământ – cu consecinţe pe care încă nu le cunoaştem.

Nu este imposibil, însă, ca dioxidul de carbon poluant să fie transformat în alt tip de combustibil, cum ar fi metanolul sau hidrocarburile, spune cercetătorul Liviu M. Mirică. Până în acest moment, ideea a fost una nerentabilă, având în vedere că transformarea dioxidului de carbon în combustibil are nevoie de mai multă energie decât cea degajată de procesul de combustie şi produce încă şi mai mult dioxid de carbon decât foloseşte.

Liviu Mirică spune, însă, că, într-un anumit context – acesta ar fi procesul de cataliză – s-ar putea schimba totul. Cataliza ar putea produce o reacţie alternativă cu consum mai mic de energie. Iar reactanţii ar putea fi impulsionaţi de surse care nu emit carbon, cum ar fi razele soarelui.

Citeste tot articolul pe evz.ro

Accesări: 6304
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem