Noul Cod Silvic condamnă pădurile din România
Un grup de parlamentari a iniţiat modificarea Legii 46/2008 – Codul silvic (înregistrat PLx.573 din 31.10.2011 ). Noua formă propusă încalcă toate principiile de administrare responsabilă a pădurilor și creează, practic, cadrul legal pentru distrugerea pădurilor României.
Un grup de parlamentari a iniţiat modificarea Legii 46/2008 – Codul silvic (înregistrat PLx.573 din 31.10.2011 ). Noua formă propusăîncalcă toate principiile de administrare responsabilă a pădurilor și creează, practic, cadrul legal pentru distrugerea pădurilor României.
WWF-România a propus Comisiei de specialitate din Camera DeputaÈ›ilor cateva zeci de amendamente È™i soluÈ›ii, astfel încât să avem o legislaÈ›ie modernă, europeană È™i mai ales favorabilă pădurilor noastre.Â
Comisia a respins toate propunerile experților noștri și le-a interzis accesul la dezbaterile pe tema Codului Silvic.
Proiectul de lege urmează a fi supus plenului, în cel mai scurt timp.Â
Dacă va fi votată, legea va avea efecte asemănătoare cu greÈ™elile din perioada celui de-al doilea val al retrocedării pădurilor (2001-2005), care a provocat distrugerea a peste 400.000ha de pădure.Â
WWF-România și Coalitia de Mediu apelează la toate procedurile pentru a opri acest gest criminal, însă
AVEM NEVOIE DE AJUTORUL TÄ‚U !
Dacă vrei să mai avem păduri în România:
Ajuta-ne să răspândim mesajul nostru pe Facebook și
Trimite o scrisoare de poziție (disponibilă în partea de jos a paginii) celor care au puterea de a opri noul Cod Silvic:
Primului Ministru al României: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Ministrului Mediului È™i Pădurilor: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activaÈ›i JavaScript pentru a o vedea.Â
PreÈ™edintelui Camerei DeputaÈ›ilor: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activaÈ›i JavaScript pentru a o vedea.Â
Liderilor Grupurilor Parlamentare
PDL: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activaÈ›i JavaScript pentru a o vedea.Â
PSD: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activaÈ›i JavaScript pentru a o vedea.Â
PNL: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activaÈ›i JavaScript pentru a o vedea.Â
UDMR: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activaÈ›i JavaScript pentru a o vedea.Â
POZIȚIA WWF-ROMÂNIA PRIVIND MODIFICAREA CODULUI SILVIC
Sprijină activitatea WWF în România!
Scrisoare de poziție față de noul Cod Silvic
Stimate Domnule Prim Ministru,
Stimată Doamnă Ministru Rovana Plumb,
Stimați lideri ai Grupurilor Parlamentare,
Vă înaintez această scrisoare în dorinţa de a vă informa şi de a vă atrage atenţia cu privire la Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 46/2008 – Codul silvic (înregistrat PLx.573 din 31.10.2011).
Proiectul, iniţiat de către un grup de parlamentari, pe lângă intenţiile pozitive şi necesare de modificare a Codului Silvic, aduce modificări care, alături de unele amendamente introduse de-a lungul dezbaterilor la nivelul Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, ca şi Comisie de specialitate a Camerei Deputaţilor, vor crea cadrul legal pentru degradarea pădurilor României şi exploatarea lor din considerente strict economice, ignorându-se atât rolul de protecție al acestora cât și cel social.
Vă readuc la cunoÈ™tință faptul că atât Guvernul României, cât È™i instituÈ›ii precum Academia Română, È™i-au exprimat public, în ultimele luni, sprijinul față de elaborarea unor norme silvice în conformitate cu principiile gospodăririi durabile. ÃŽn luna mai a acestui an, Primul Ministru al României, domnul Victor Ponta, declara, în cadrul unei conferinÈ›e de presă organizate de WWF-România, încrederea în organizaÈ›iile non-guvernamentale, din partea cărora aÈ™teaptă propuneri pentru modificarea Codului Silvic. Ulterior, reprezentanÈ›ii ONG-urilor de mediu au avut o întâlnire oficială cu Ministrul Mediului È™i Pădurilor È™i au primit promisiuni ferme că amendamentele noastre vor fi susÈ›inute de către Minister.Â
Ca un rezultat concret, experÈ›ii WWF, împreună cu reprezentanÈ›ii MMP, au elaborat, de comun acord, pachetul de amendamente ce urmau să fie susÈ›inute în faÈ›a comisiilor de specialitate din Parlamentul României.Â
România a avut şi încă are principii sănătoase de gospodărire a pădurilor, recunoscute de către şcolile de specialitate europene, principii care au asigurat atât o maximizare a efectelor şi a funcţiilor de protecţie ale acestor păduri, cât şi o aprovizionare sustenabilă cu lemn necesar economiei naţionale.
În condiţiile actuale, când România a pierdut o mare parte din capacitatea de procesare superioară a materialului lemnos, firmele străine care asigură doar o prelucrare brută a acestuia şi privează economia locală de beneficiile valorii adăugate, exercită o presiune majoră pentru creşterea volumelor de lemn recoltate în ţara noastră.
Dacă aceste presiuni se exercită asupra unor legiuitori, avem încrederea că dumneavoastră, preocupati fiind de perspectivele de dezvoltare a țării noastre pe termen mediu și lung, veți considera oportun să vă opuneţi distrugerii acestei inestimabile resurse naturale, pădurea.
În calitate de cetăţean al acestei ţări, vă rog respectuos să nu susţineţi această lege, în forma ei actuală. Ca reprezentant ales sau desemnat aveţi o răspundere importantă de a nu vă gândi numai dintr-o perspectivă pe termen scurt, ci să aveţi o strategie susţinută şi de noi, cetăţenii, pe termen mediu şi lung.
Vă mulţumesc !
Preluat de pe romania.panda.org